”Some albums they just come like lighting from the sky and… BOOM, you’re pregnant like Maria. We had no plans of doing an album in Swedish. But what better way to follow up a disco hit than with a slow ballad from Sweden.”
– Gustaf, Frankfurt Jahrhunderthalle, 2011 re: Snigelns Visa

2011 fick Gustaf Norén en förfrågan om att skriva musik till en av Gustaf Frödings dikter som en del av 100årsjubiléet av poetens dödsdag. Gustaf hittade inspiration i texterna, och skrev tillsammans med Björn ett antal låtar till Frödings dikter.

”Han håller inte tillbaka på något vis, han är ganska grov i vad han säger, det är väldigt befriande.”
säger Björn Dixgård.

I en explosion av kreativitet efter den sommarens Peace and Love-festival spenderade bandet fem intensiva dagar i en renoverad lada i Dala-Floda. Där spelade de in låtarna och Mando Diao producerade skivan tillsammans med producenten Björn Olsson. De bjöd även in Thorsten Flinck som gäst på ett av spåren på albumet.

Statistiken talar sitt tydliga språk. På tio år har Mando Diao gjort fem stycken studioalbum som sålt mer än 1,5 miljon exemplar runt om i världen. De har gjort mer än 1 000 konserter i över 30 länder, deras musikvideor har fått en viral spridning med över 15 miljoner visningar på YouTube. De har släppt ett samlingsalbum med B-sidor, en bäst av-platta och till och med gjort ett MTV unplugged-album och DVD. Många samtida artister har kommit och gått, men Mando Diao har fortsatt att nå nya höjder och omdefiniera populärmusik.

Den 28 oktober beträder bandet ännu en gång ny mark genom uruppförandet av nya albumet ”Infruset” direktsänt till biografer runt om i, och utanför, landet.

”Redan från början visste vi att vi ville presentera denna skiva på ett nytt och spännande sätt”
menar Gustaf Norén.

Under kvällen kommer publiken även att få ta del av en nyproducerad dokumentär om bandet, den nya skivan, Gustaf Fröding och den verklighet som texterna betraktar. De kommer att vara de första som hör albumet framföras och har möjlighet att köpa skivan innan den släpps.

Live på bio är en satsning av Folkets Hus och Parker där man kan ta del av allt ifrån livesänd opera, teater och cirkus till 3D bio och stora konsertproduktioner.

Doc Lounge är en organisation och ett nätverk som arbetar med nyproducerad högkvalitativ dokumentärfilm. Sändningarna kombineras alltid med andra kulturelement såsom djs, liveband, upptädanden, utställningar och diskussioner